#ålgårdorientering

No feed

#vardejakten

No feed

Vådlandsknuten

Opplev høsten i fjellet

Fargene er skarpe og lufta er klar. Høsten er ypperlig for en tur til fjells. Vi går til Vådlandsknuten på Madland.

Årets siste vardejakt kommer seint, men godt. I Madlandsheiene er det en rekke turmuligheter. Jæren friluftsråd og Stavanger turistforening i samarbeid med grunneierne har merket flere løyper og tilrettelagt for friluftsliv. Heiene er igjen blitt et populært turmål.

Klamrer seg fast
Vi velger Vådlandsknuten. Utgangspunktet for turen er den nye, store parkeringsplassen til Jæren friluftsråd. Kjør gjennom den øverste gården på Madland og fortsett opp grusbakken. Husk å lukke grindene. Gå over den venstre brua over Fossbekken og følg merkingen. De karakteristiske røde t-ene loser deg helt til Vådlandsknuten. Etter å ha forsert den første kneika langs bekken åpner terrenget seg. Stien passerer snart hytta til Nærbø røde kors og videre gjennom skogen og opp en ny kneik. Ta første rast på toppen av denne og ny utsikten over Fisketjørnene. 

Følg stien på sørsiden av vatna. Den store hytta du ser i vestre ende av Indre Fisketjørna er Fisketjønnbu, og ble bygget av Stavanger turistforening i 1930. Den ble påbygd i 1953 og solgt til Stavanger framlag 20 år seinere. I enden av vatnet stiger det igjen. Stien følger bekken opp Paradisskaret. De siste bjørkene som klamrer seg fast passeres midt i skaret, og på toppen er det bare hei, myr og fjell så langt øyet kan se. Nå er det ikke langt igjen. Like før det første tjernet deler stien seg. Hold til venstre, du skal et stykke mot nord og øst, før stien dreier igjen og snirkler seg opp til Vådlandsknuten fra baksiden. Selve oppstigningen går overraskende lett. Varden på toppen er mektig. Det samme er utsikten i alle retninger. 
Husk å skrive deg inn i boka.

Flere veier tilbake 
For den som ønsker litt mer ut av turen er det flere alternativer tilbake igjen. Den lengste rundturen går ned til Rolighetsvatnet og østover til Skjertjern. Her deler stien seg. Ta til høyre og gå sørover forbi Litle Vådlandvatnet til Vargastølen. Fortsett ned til Vinjevatnet, gjennom skogen ned til Gloppevatnet. Stien går på nordsiden av vatnet til Madland. Her følger den en flott steinbelagt gammel ferdeselsåre. Dette er en rundtur du nok må beregne fem timer på. 
Turen til Vådlandsknuten og tilbake igjen gjør du unna på tre til fire timer. Stien er godt merket og god å gå. Nå på høsten er det en fordel med godt fottøy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Grasrotandelen

Husk: Ålgård Orientering
Reg. nr. 985279519

#ålgårdorientering

No feed